Dünya’nın Dönüş Hızı Azalmaya Devam Ediyor! Peki 1 Gün Ne Zaman 25 Saat Olacak?

1 hafta önce 74

Bilim insanları çeşitli araştırmaların ışığında elde edilen verilere dayanarak gezegenimizin insan yaşamını yakından ilgilendiren bir sürecin içerisinde olduğunu dile getiriyor. Dünya’nın dönüş hızı uzun süredir azalmaya devam ediyor. Son yıllarda yapılan gözlemler, Dünya’nın geçmiş dönemlere kıyasla daha yavaş döndüğünü ortaya koyuyor. Peki, bu durumun insan yaşamı üzerindeki etkisi ne olacak? Hemen söyleyelim; uzmanlar, Dünya’nın dönüş hızındaki azalma sebebiyle 1 günün 25 saat sürebileceğini dile getiriyor. Peki, bir günün 25 saate çıkması için gezegenimizin ne kadar daha yavaşlaması gerekiyor, 1 gün ne zaman 25 saat olacak? Detaylara birlikte bakalım.

Son yıllarda yapılan gözlemler ve bilimsel araştırmalar, gezegenimizin dönüş hızının azaldığını gösteriyor
dünya'nın dönüş hızı

Yani Dünya’nın dönüş hızı yavaşlıyor mu sorusuna bilimin verdiği yanıt evet. Peki, ama neden?

Gezegenimiz neden geçmiş dönemlerdekinden daha yavaş dönüyor?

Bilim insanlarına göre Dünya’nın dönüş hızının değişmesine neden olabilecek birden fazla faktör var. Konuyla ilgili bilimsel araştırmalar devam ediyor. Ancak uzmanlar jeolojik olayların, iklim değişikliklerinin ve yer kabuğundaki hareketlerin Dünya’nın dönüş hızında değişikliklere neden olabileceği görüşünde birleşiyor.

Dünya’nın kendi ekseni etrafında bir tam dönüşünü tamamladığı süre, her gün saniyenin milyonda biri kadar değişiyor

Bu ise gezegenin dönüş hareketinin uzun vadeli bir yavaşlama eğilimi sergilediğinin en net göstergesi olarak kabul ediliyor. Peki, bu durum yani Dünya’nın dönüş hızındaki azalma, uzun vadede ne gibi etkilere sebep olacak?

Uzmanlar, Dünya’nın dönüş hızındaki azalmanın uzun vadede günlerin uzamasına neden olacağını ifade ediyor

dünya'nın dönüş hızı

Elbette bu, “24 saat yetmiyor” diyenler için sevindirici bir haber. Bu hususta gerçekleştirilen uzun soluk gözlemler, bir günün her yıl saniyenin 15 ila 25 milyonda biri kadar uzadığını ortaya koyuyor. Ne var ki bu, insan yaşamında hissedilemeyecek denli küçük bir değişim. Bu nedenle Dünya’nın dönüş hızında meydana gelen azalma günlerin belirgin şekilde uzamasına etki edebilir mi sorusu da gündeme geliyor. Uzmanların bu soruya da evet yanıtını veriyor. Ancak bir günün her şeye yetişmek için kısa olduğunu düşünenlerin, biraz beklemesi gerekecek!

Bir gün ne zaman 25 saat olacak?

dünya'nın dönüş hızı

Kısaca yanıt verelim, 140 milyon yıl sonra! Evet, yapılan bilimsel çalışmalara göre Dünya’nın dönüş hızının bir günün 25 saat olmasını gerektirecek kadar düşmesi için 140 milyon yıl geçmesi gerekiyor. 

İlginizi çekebilir:

Felaket Senaryosu: Dünya Neden Dönüyor? Bir Gün Dönmeyi Bırakırsa Neler Olur?

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku