Dünya Sağlık Örgütü Verilerine Göre En Çok Alkol Tüketen 10 Ülke

1 hafta önce 35

Alkollü içecekler kadim zamanlardan bu yana pek çok farklı toplumun sosyal yaşamında ve kültüründe önemli yer tutuyor. Tarihsel kayıtlar, binlerce yıl önce de bugün olduğu gezegenimizin dört bir yanında alkollü içeceklerin önemli bir tüketim maddesi olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak söz konusu alkol kullanımı olduğunda Avrupa’nın ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Çünkü günümüzde, kişi başına alkol tüketimini en yüksek olduğu 10 ülkenin 9’u Avrupa kıtasında yer alıyor. Peki, en çok alkol tüketen ülkeler hangileri? Gelin, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en çok alkol tüketen 10 ülke hangisi birlikte bakalım.

1. Çekya
en çok alkol tüketen ülkeler

Yukarıda da değindiğimiz gibi Avrupa, kişi başına düşen alkol tüketiminin en yüksek olduğu kıta. Bu alanda zirvede yer alan ülke ise Çekya. Çekya, en çok alkol tüketen ülkeler sıralamasının zirvesinde yer alıyor. Ülkede en sevilen alkollü içeceklerin başında ise bira geliyor. Öyle ki Çekya’da biranın insan vücudu için son derece faydalı olduğuna dair genel bir kabul var. Bu doğrultuda ülkede biranın yararlarını ifade atasözlerine rastlamak dahi mümkün. Yani bira endüstrisinin Çekya’nın ulusal mirasının bir parçası olarak görülmesi şaşırtıcı bir durum değil. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Çekya’daki kişi başı yıllık alkol tüketiminin 14.3 litre olduğunu hatırlatalım.

2. Letonya

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir Letonya vatandaşı yılda 13,19 litre alkol tüketiyor. Bu, Letonya’yı en çok alkol tüketen ülkeler listesinin ikinci sırasına yerleştiriyor. Balsam, votka ve bira ise ülkede en sevilen alkollü içecekler arasında yer alıyor.

3. Moldova

Moldova da alkol tüketiminin son derece popüler olduğu bir coğrafya. Yıllık kişi başına düşen saf alkol tüketim miktarı ise 12,85 litre. Öte yandan ülkedeki şarap üretimi son derece köklü bir tarihe sahip. Bu doğrultuda şarap, Moldova’nın en sevilen alkollü içeceklerinin başında geliyor. Ancak Tuică ve Vișinată gibi bölgesel içecekler de yoğun olarak tüketiliyor.

4. Almanya

Bildiğiniz gibi Almanya, bira söz konusu olduğunda akla ilk gelen ülkelerden. Özellikle Bavyera eyaleti tüm dünyada iyi biranın ana vatanı olarak görülüyor. Binlerce insan her yıl Bavyera eyaletindeki Münih şehrinde düzenlenen Oktoberfest sayesinde bir araya geliyor ve kaliteli biranın tadını çıkarıyor. DSÖ verilerine göre ortalama bir Alman, her yıl 12,79 litre alkol tüketiyor.

5. Litvanya

Litvanya, en çok alkol tüketen beşinci ülke konumunda. Yıllık alkol tüketiminin kişi başı 12,78 litre olduğu ülkenin en sevilen alkollü içeceği ise bira. Elbette başta bal likörü olmak üzere ülkenin geleneksel alkollü içecekleri de Litvanyalılar arasında hayli popüler.

6. İrlanda

en çok alkol tüketen ülkeler

Kişi başı yıllık alkol tüketiminin 12,75 litre olduğu İrlanda en çok alkol tüketen ülkeler listesinin altıncı sırasında yer alıyor. Kökenleri yüzlerce yıl öncesine uzanan geleneksel barlar, viski ve bira bu küçük ada ülkesinin kültüründeki en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

7. İspanya

en çok alkol tüketen ülkeler

İspanya, Fransa ve İtalya’nın ardından Avrupa’nın en büyük üçüncü şarap üreticisi konumunda. Haliyle şarap, bira ile birlikte İspanya’nın en sevilen iki içkisinden biri. Ancak yılda 12,67 litre alkol tüketen İspanyolların, içerisinde çeşitli meyve parçalarının yanı sıra, şeker, bal, rom veya votka gibi unsurların da yer aldığı sangria isimli kırmızı şarap kokteyline karşı ayrı bir düşkünlükleri olduğunu belirtmekte fayda var.

8. Uganda

en çok alkol tüketen ülkeler

Uganda, en çok alkol tüketen 10 ülke listesine Avrupa dışından dahil olan tek ülke olma özelliğine sahip. Darı ve mısırdan yapılan malwa ve sorgum bitkisinde imal edilen bushera ülkedeki en popüler alkollü içeceklerden bazıları. Bununla birlikte tonto ve mwenge bigere (muz birası) gibi muz bazlı içecekler de bu Batı Afrika ülkesinin kültüründe önemli bir yer tutuyor.

9. Bulgaristan

en çok alkol tüketen ülkeler

Şarap ve biranın, restoran ve kafelerin vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığı ülkelerden biri de Bulgaristan. Ayrıca tüm Balkanlar’da popüler olan meyve brendilerinin ortak adı olan olan rakija da Bulgaristan da hayli seviliyor.

10. Lüksemburg

en çok alkol tüketen ülkeler

Lüksemburg, Avrupa’daki en küçük ülkelerden biri. Buna karşın dünyada alkol tüketiminin en yüksek olduğu onuncu ülke konumunda. Şarap ve biranın yanı sıra erik, bal ve fındık bazlı Eaux-de-vies isimli yerel içecek de Lüksemburgluların favorilerinden. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku