Dünyanın Dört Bir Yanından Görünce Çok Şaşıracağınız 10 İlginç Ulaşım Aracı

1 ay önce 52

Bisikletler, otomobiller, otobüsler, trenler, uçaklar… Bunlar tüm dünyada yaygın olarak kullanılan popüler araçlar. Ancak seyahat ederken kullanılabilecek başka ulaşım araçları da var. Tarih, kültür ve coğrafi şartlar, bir bölgedeki ulaşım süreçlerinin niteliğini ve ulaşım araçlarının yapısını belirleyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bu sebeple gezegenimizin bazı bölgelerinde gerçekten de hayli sıra dışı araç tasarımlarıyla karşılaşmak mümkün. İşte dünyanın dört bir yanından, görünce çok şaşıracağınız ilginç ulaşım araçları.

1. Asma tren – Almanya
ilginç ulaşım araçları

Elektrikli Katlı Demiryolu veya asma tren olarak anılan bu sıra dış ulaşım aracı listemizin ilk sırasında yer alıyor. Asma tren, Wuppertal kentindeki havaray (tek bir ray veya kirişten oluşan yükseltilmiş demir yolu hattı, monoray) ağının önemli bir parçası. 1901 yılından bu yana faaliyette olan bu ilginç ulaşım aracı, günde 85.000’i aşkın yolcu tarafından kullanılıyor.

2. Coco Taksi – Küba

ilginç ulaşım araçları

Gezegenimizin bazı bölgelerinde oldukça karmaşık bir ulaşım sistemi olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Söz gelimi bazı ülkelerde yerli halk ve turistler farklı araçlarla seyahat ediyor. Bir otomobile kimin binebileceğini belirleyen şeyler ise genellikle araçların şekilleri veya renkleri oluyor. İşte Küba da turistlerle yerli halkın farklı araçlar kullandığı ülkelerden. Başkent Havana, Coco taksi olarak isimlendirilen hayli ilginç ve sevimli araçlara ev sahipliği yapıyor. Çoğunlukla yalnızca turistlerin kullandığı bu araçlar normal taksilerden daha hızlı ve daha ucuz olmaları ile sebebiyle oldukça popüler.

3. Monte Toboggan – Portekiz

ilginç ulaşım araçları

Elbette bir ulaşım aracının büyük tekerleklere, bir motora veya direksiyona sahip olması gerekmiyor. Portekiz’in Monte bölgesinde Monte Toboggan adlı 19. yüzyıldan kalma araçlar bölgenin yüksek tepelerinden hızlı ve eğlenceli bir şekilde aşağıya inmek isteyenlerin bir numaralı adresi konumunda. Sürücüleri ile birlikte belirli bir bölgede bekleyen bu araçlar kabaca, hasır sepetlerin kızak benzeri bir düzeneğe yerleştirilmesi ile ortaya çıkıyor.

4. Maglev – Çin

ilginç ulaşım araçları

Bir ulaşım aracı nasıl harekete eder? Çin’deki manyetik levitasyon treni ya da kısaca Maglev ne insan gücüne ne de herhangi bir yakıta ihtiyaç duymuyor. Özel mıknatıs sistemleri ile inşa edilen demir yolu hattındaki araç, manyetik alan sayesinde ilerliyor ve saatte 431 kilometre hıza ulaşabiliyor.

5. DUKW – İngiltere

ilginç ulaşım araçları

Bazı ulaşım araçlarının ilginçliği aslında bir ulaşım aracı olarak tasarlanmamalarından kaynaklanıyor. İngiltere’nin başkenti Londra’yı ziyarete gelen turistleri gezdiren DUKW isimli kamyonlar, devasa bir şehrin turistik caddelerinde değil, korkunç savaş cephelerinde veya mayınlarla dolu denizlerde dolaşması için üretilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusu tarafından hem karada hem de suda çalışacak şekilde tasarlanan DUKW araçları, bugünlerde silahlı askerleri değil, meraklı turistleri taşıyor.

6. Köpek kızakları – Alaska

Ulaşım pratiklerini ve buna bağlı olarak da ulaşım araçlarını belirleyen temel şeylerden birinin coğrafi koşullar olduğunu söylemiştik. İşte Alaska’da özellikle de yerel halk tarafından halen yaygın şekilde kullanılan köpek kızakları bu durumun en güzel örneklerinden. Farklı sayıdaki köpeklerin koşulduğu kızaklar, bölgedeki karlı ve buzlu arazilerde bir yerden bir yere kolay şekilde gidebilmeyi mümkün kılan az sayıdaki ulaşım aracından biri.

7. Barco de Totora – Peru

İlk kez kadim zamanlarda ortaya çıkan ulaşım araçlarından bazıları günümüzde de varlığını sürdürüyor. İşte onlardan biri de Peru’nun farklı göllerinde ama en çok Titicaca Gölü üzerinde rastlayabileceğiniz Barco de Totora. Peru halkı için bambu dallarından yapılan bu ilginç kayıklar aynı zamanda birer sanat eseri. Kayıkların ön kısımları, çeşitli figürlerin tasvir edildiği bir tür heykel olarak üretiliyor.

8. Cyclos – Vietnam

ilginç ulaşım araçları

Uzak Doğu, “ulaşımın” gerçekten de hayli kaotik olduğu bir coğrafya. Bu nedenle son derece ilginç ulaşım araçlarına ev sahipliği yapması pek şaşırtıcı değil. Vietnam’ın Cyclos adı verilen meşhur üç tekerli bisikletleri ilginç ulaşım araçları listesinde yer almayı fazlasıyla hak ediyor. Ön kısmında yolcuların oturması için bir bölüm yer alan bu “bisiklet taksiler” Vietnam trafiğinin en yaygın unsurlarından.

9. Buz Meleği – Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin Wisconsin eyaletindeki Madeline Adası’ndan Bayfield şehrine gitmek isterseniz, hele bir de mevsim kışsa kullanabileceğiniz en ilginç ve güvenli araç şüphesiz Buz Meleği (Ice Angel). Çünkü Buz Meleği’nin devasa hava pervaneleri sayesinde donmuş suların üzerinde rahatlıkla ilerlemeniz mümkün.

10. Bambu treni – Kamboçya

Norry, Nori veya bambu treni, ilginç ulaşım araçları listemizin sonun sırasında yer alıyor. Kamboçya’nın bambu trenleri bir demir yolu hattı üzerinde gidip gelen bağımsız bir oturak bölümünden, dört adet tekerlek ve basit bir elektrik motoru düzeneğinden ibaret. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku