Günümüzün En Önemli Kripto Para Birimi Olan Bitcoin’in Tarihine Damga Vuran 7 Önemli Olay

4 haftalar önce 36

Satoshi Nakamoto adını kullanan bilinmeyen kişi veya grup tarafından 2008’de icat edilen Bitcoin, günümüzün en önemli kripto para birimi konumunda. Aynı zamanda son dönemin en dikkat çekici yatırım araçlarından biri olarak da ön plana çıkan Bitcoin, bugünlerde peş peşe kırdığı rekor haberleriyle ve bir zamanlar Kripto Kralı olarak anılan Sam Bankman-Fried isimli girişimcinin aldığı tarihi ceza ile gündemde. Ancak Bitcoin’in tüm dünyada gündemi uzun süre meşgul ettiği başka dönemler de olmuştu. Gelin, dünden bugüne Bitcoin tarihindeki önemli anlar hangileri, Bitcoin tarihine damga vuran olaylar neler birlikte bakalım.

İlginizi çekebilir:

Bilmeniz Gereken Güvenilir Kripto Para Borsaları

1. Bitcoin’in icadı

Bitcoin tarihindeki önemli anlar listesinin zirvesinde doğal olarak kripto paranın icadı yer alıyor. Günümüzün gözde yatırım araçları arasında gösterilen bu değerli kripto paranın kim veya kimler tarafından bulunduğu ise 2008 yılından bu yana gizemini koruyor. Bitcoin fikrinin ilk kez 2008 yılında internette kendisine Satoshi Nakamoto diyen biri ve birileri tarafından ortaya atıldığı biliniyor.

2. Bitcoin ile yapılan ilk ticaret

Bitcoin tarihindeki önemli olaylardan biri 2010 yılının 22 Mayıs günü gerçekleşti. 22 Mayıs 2010’da Lazlo Hanyecz isimli bir adam, bir kripto forumunda, kendisine 2 pizza yollayacak bir kişiye 41 dolarlık Bitcoin göndereceğini söyledi. 19 yaşındaki bir öğrencinin bu teklifi kabul etmesi üzerine tarihte ilk kez bir alışveriş sırasında Bitcoin kullanılmış oldu. Bu unutulmaz an “#BitcoinPizza Günü”  adıyla tarihe geçti. Bu ikonik alışveriş aynı zamanda Bitcoin tarihindeki önemli kırılma anlarından biriydi. Çünkü Bitcoin’in internet üzerinden alışveriş yapılabilen gerçek bir para birimi olduğunu gösteriyor, değerini ve gücünü ortaya koyuyordu.

3. El Salvador’un resmi para birimi olması

bitcoin tarihindeki önemli anlarNayib Bukele

Evet, Orta Amerika ülkesi El Salvador’un devlet başkanı Nayib Bukele Eylül 2021’de Bitcoin’in ülkenin resmi para birimi haline getirildiğini açıkladı. Böylece ülkedeki tüm dükkanların ABD dolarının yanı sıra Bitcoin kabul etmesi zorunlu hale geldi. Bu sıra dışı haber, hem uluslararası basın kuruluşlarının hem de Bitcoin meraklısı turistlerin El Salvador’a akın etmesine neden oldu. Öte yandan devlet başkanı, 5.000’den fazla Bitcoin alımı gerçekleştirdi. Bir ülkenin resmi para birimi haline gelmesi şüphesiz Bitcoin tarihindeki önemli anlar arasında yer almayı hak ediyor.

4. Bitcoin’in Kazakistan’daki yükselişi ve çöküşü

Kazakistan, 2021 yılında neredeyse Bitcoin madenciliğinin merkezi konumundaydı. Bu nedenle özellikle ABD ve Çin gibi süper ekonomilerden Kazakistan’a önemli yatırımlar yapılıyordu. Peki, Kazakistan nasıl Bitcoin madenciliğinin en önemli merkezi haline gelmişti? Bildiğiniz gibi Bitcoin madenciliği içi inanılmaz boyutta bir elektriğe ihtiyaç var. Söz gelimi günümüzde, yalnızca Bitcoin madenciliği faaliyetleri sırasında küçük bir ülke kadar elektrik tüketildiği ifade ediliyor.

İşte Kazakistan, elektriği kömürle çalışan termik santraller sayesinde çok ucuza üretiyor. Yani Kazakistan, elektrik maliyetlerinin düşük olması sebebiyle Bitcoin madenciliğinin merkezi haline gelmişti. Ancak ülkeye akın eden yabancı Bitcoin madenciliği şirketlerini sayısında öyle bir artış yaşandı ki ülkenin elektrik altyapısı arıza vermeye başladı. Bu nedenle hükûmet Bitcoin madenciliğine kısıtlamalar ve ek vergiler getirdi. Elbette bunlar yabancı şirketlerin ülkeyi terk etmesine neden oldu ve Kazakistan’ın Bitcoin dünyasındaki popülerliği de sona erdi.

5. Çöpe giden Bitcoinler

bitcoin tarihindeki önemli anlar

Bu değerli kripto paranın tarihi, Bitcoin cüzdanlarını kaybeden insanlarla dolu! Bir başka ifadeyle milyarlarca dolar değerindeki Bitcoin, çöpe gitmiş durumda. İşte bu talihsiz insanlardan biri de James Howells. Howells en az 100 milyon dolar değerindeki Bitcoin cüzdanını kaybettiğini söylüyor. İngiltere’de yaşayan Howell, yaklaşık 8000 adet Bitcoin bulunan cüzdanına giriş bilgilerinin bulunduğu hard diskini yanlışlıkla çöpe attığını belirtiyor. Kripto para birimlerinin doğası gereği şifresi bilinmeyen cüzdanları açmak son derece zor. Ayrıca merkeziyetsiz oldukları için bu konuda yardım alınabilecek bir “müşteri hizmetleri hattı” da yok.

6. Sam Bankman-Fried’ın tarihi cezası

bitcoin tarihindeki önemli anlar

FTX isimli kripto para borsasının kurucusu Sam Bankman-Fried, bir süre öncesine kadar milyarlarca dolar değerindeki bir serveti yöneten ve Kripto Kralı olarak anılan bir insandı. Ancak bugün, onun için Bitcoin tarihinin en büyük kaybedeni demek herhalde yanlış olmaz. Kurucusu olduğu FTX adlı borsada insanlar geleneksel para birimleri ile Bitcoin ve diğer kripto paraları satın alabiliyor veya bunları satabiliyordu. Kripto para borsasının 32 milyar dolar değerinde olduğu ifade ediliyordu. Ancak bu dev kripto imparatorluğu kısa sürede yerle bir oldu. Gazeteciler Bankman-Fried’in, FTX müşterilerinin parasını yasa dışı bir şekilde kendisine ait bir başka bir şirkete transfer ettiğini ortaya çıkardı. Bankman-Fried, 2022’de Bahamalardaki lüks dairesinde gözaltına alındı. Kısa süre önce ise 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

7. Yatırım bankası patlaması

bitcoin tarihindeki önemli anlar

Bitcoin’in dalgalı bir yatırım aracı olduğunu kabul etmek gerekiyor. Ancak Bitcoin bugünlerde rekor üstüne rekor kırıyor. Kripto para birimi son zamanların en yüksek değerine ulaşmış durumda. Bu dikkat çekici değer artışının temelinde ise yatırım bankalarının Bitcoin’e yoğun şekilde ilgi göstermesi var. Ocak 2024’te dünyanın en büyük finans şirketlerinden bazıları Spot Bitcoin ETF’lerini listelerine ekledi. Birer yatırım fonu gibi olan bu ETF’lerin değeri Bitcoin’e endeksli. Biraz da bu sebeple Bitcoin fiyatlarında rekor artışlar meydana geliyor. Yani 2024 ocak itibarıyla ortaya çıkan “yatırım bankası patlaması” da Bitcoin tarihindeki önemli anlar arasında yer alıyor. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku