Karneler Değişiyor: Yeni Karnelerde Ders Notlarının Yanı Sıra Sosyal Etkinliklere Katılım Durumu Da Yer Alacak

1 ay önce 38

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kısa süre önce yapılan bir açıklamaya göre okullarda bir devir kapanıyor. Bakanlık, ortaokulları kapsayacak şekilde öğrenci karnelerinde değişikliğe gidileceğini duyurdu. Buna göre 2023-2024 eğitim öğretim dönemi sonunda ilk kez tasarım ve içerik olarak büyük değişikler barındıran öğrenci karneleri dağıtılacak. Yeni tasarımlı öğrenci karnelerinde yalnızca akademik başarı değil, sosyal etkinlikler de yer alacak. Detaylara birlikte bakalım.

Milli Eğitim Bakanlığı kısa süre önce dikkat çeken bir açıklamaya imza attı

Bakanlık, sosyal medya hesaplarından ve internet sitesinden yaptığı açıklama ile okullarda bir devrin kapandığını ilan etti. Buna göre öğrenci karnelerinde değişikliğe gidilecek.

Karnelerin içerik ve tasarım olarak değişeceği uygulama ortaokul öğrencilerini kapsayacak

öğrenci karneleri

İçerik ve tasarım olarak büyük değişikliklere sahip olacak yeni karneler ilk kez 2023-2024 eğitim öğretim dönemi sonunda dağıtılacak.

Karne değişikliği öğrencilerin sadece ders notlarıyla değil, sosyal faaliyetlerle de ön plana çıkmasını sağlamak için gerçekleştiriliyor

Bu kapsamda yeni karneler, “sosyal içerikli” olacak. Yeni tasarımlı karnelere sadece akademik başarı değil, çeşitli yönleriyle öğrencilerin gerçekleştirdiği sosyal etkinlikler de işlenecek.

Yeni karnelerdeki sosyal etkinlikler bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif ve toplum hizmeti olmak üzere 5 ana başlık altında bulunuyor

öğrenci karneleri

Ayrıca öğrencilerin sosyal etkinlikleri karnelerinde katılım, ürün ortaya koyma, performans gösterme ve derece alma şeklinde dört ana kategoride işlenecek. Böylece tüm öğrencilerin sosyal etkinliklere katılım durumları derecelendirilebilecek ve sistemli bir şekilde karnelere aktarılacak.

Yeni tasarımlı öğrenci karnelerinde sosyal etkinliklerin gerçekleştiği yerler de farklı başlıklar altında değerlendirilecek

öğrenci karneleri

Bu başlıklar okul içi, okullar arası, ilçe geneli, il geneli, bölgesel, ulusal ve uluslararası olacak.

Karne düzenlemesi sayesinde öğrencinin akademik başarı düzeyinin yanında, sosyal etkinliklere katılım durumu da görülebilecek

öğrenci karneleri

Bu doğrultuda öğrencilerin karnelerde sadece ders notlarıyla değil, yaptığı sosyal faaliyetleriyle de ön plana çıkabilmesi sağlanacak. Öte yandan yeni öğrenci karneleri sayesinde kategorik bir şekilde kayıt altına alınacak olan sosyal etkinlik durumları, öğrencinin bir üst eğitim kurumuna yerleşme aşamasında çeşitli rehberlik hizmetlerine de kaynaklık edecek. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse yeni öğrenci karneleri sayesinde okul idarecileri ve öğretmenler öğrencinin bilim, sanat veya sporla ilgilenip ilgilenmediğini, ilgi alanlarının neler olduğunu ve hangi sosyal becerilere sahip olduğunu ilgili sisteme bakarak öğrenebilecek.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku