Meme Coin: Nedir, Nereden Alınır, En Popüler Meme Coin Hangisi?

1 ay önce 39

Eğer bir internet kullanıcısıysanız, Dogecoin (DOGE) hakkında az da olsa bir bilginiz vardır. Hiç değilse adını daha önce duymuşsunuzdur. Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından icat edilen bu kripto para ünlü teknoloji girişimcisi Elon Musk’ın desteğini aldıktan sonra büyük bir popülerlik kazanmıştı. Dogecoin’in sembolü ise Shiba Inu cinsi Kabosu isimli köpek. Kabosu, 2010’ların başında ortaya çıkan, 2013 yılında iyiden iyiye popüler hale gelen ve pek çok “internet geyiğinin”  merkezinde yer alarak “meme” olan ünlü bir köpek. İşte Dogecoin bu popüler internet meme’i ile birlikte ortaya çıkan bir kripto para çeşidi. Üstelik “meme coinlerin” en ünlü ve popüler olanlarından. Ancak piyasadaki tek meme coin değil. Peki, ama meme coin ne nedir, meme coin ne demek, en iyi meme coinler hangileri? Gelin tüm bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Meme coin nedir?

Meme coin nedir sorusuna yanıt verebilmek için elbette ilk önce meme nedir sorusunu cevaplandırmamız gerekiyor. Meme veya internet meme’leri kanaca “internet geyiği” olarak düşünülebilir. İnternet üzerinde anonim olarak bir zümre arasında veya çoğunlukla kitlesel hale gelen, resim, video, kelime ya da cümleler şeklinde yayılan ve geniş kitlelerce manası bilinen olgulara verilen isimdir. Örneğin herhangi bir görsel, resim video kelime veya cümle, bir internet meme’i haline gelerek farklı konseptler için bir tür tespit veya şaka malzemesine dönüşebilir. İşte bu yazımızın konusu olan meme coinler de herhangi bir internet meme’i temel alınarak geliştirilen kripto para çeşitleridir.

Meme coinler, bir internet meme’i ile ilişki olacak şekilde piyasa sürülür

Yani bir meme coin’in çıkış noktası çoğu zaman, popüler hale gelen bir internet meme’idir. Bir başka ifadeyle meme coinler, çeşitli internet şakalarından ilham alınarak geliştirilen kripto para çeşitleridir. Kabosu adındaki ünlü köpek veya insansı bir vücuda sahip Kurbağa Pepe, ünlü internet meme’leri ve aynı zamanda meme coin’ler olarak karşımıza çıkıyor.

Meme coin’ler de internet meme’leri ile benzer özellikler taşıyabilir

Örneğin kaynak aldığı internet meme’inde dayanarak alakasız fakat özel bir sayıyla sınırlı tutulan meme coin’lere rastlamak mümkün. Bir başka ifadeyle meme coin’ler de tıpkı internet meme’leri gibi “şaka” amacı taşıyabilir. Bu nedenle çoğu zaman meme coin’lere yatırım yapılmadan önce titiz bir araştırma süreci geçirilmesi tavsiye edilir.

Meme coinler çoğunlukla bir internet topluluğu tarafından desteklenir

Söz gelimi Reddit ve benzeri internet platformlarındaki kullanıcıların organize olarak destek verdiği bazı meme coinler var. Peki, anonim kullanıcılar bir meme coin’e neden destek veriyor. Elbette bunun farklı sebepleri var. Fakat öncelikli motivasyon çoğu zaman ekonomik kazanç elde etmek değil. Çünkü meme coin’ler çoğu durumda bir tür eleştiri içiriyor.

Influencer’lar da bir meme coin’in popüler hale gelmesine katkı sağlayabilir

Çünkü influencer’lar hem internet hem de kripto para kültüründe önemli bir yere sahip. Söz gelimi Elon Musk, orijinal meme kripto para birimi Dogecoin’i desteklediğinde bu kripto para biriminin popülerliği ve değeri önemli oranda artmıştı. Aynı şekilde pek çok influencer da çeşitli sosyal medya platformlarında ilgili meme coin hakkında içerik üretmiş ve kripto paranın değer kazanmasına katkıda bulunmuştu.

En popüler meme coinler hangileri?

Dogecoin (DOGE), Pepe Coin, FLOKİ, Shibu Inu (SHIB) ve Safemoon (SAFEMOON) adlı meme coinlerin piyasadaki en ünlü meme coinlerden bazıları olduğu söylenebilir. Elbette en popüler meme coin’lerin zaman zaman değiştiğini de belirtmek gerekiyor. Çünkü günümüzde bir yatırım aracı olarak kullanılan ve kripto para borsalarında işlem gören onlarca farklı meme coin var. Dikkat edilmesi gereken bir meme coin listesi hazırlamak gerekirse yukarıdaki meme coinler’in yanına dogwifhat, Bonk, CorgiAI ve Book of Meme gibi kripto para türleri sıralanabilir.

Ancak meme coinler tarihi söz konusu olduğunda Dogecoin özel bir konuma sahip

Çünkü Dogecoin, teknoloji yatırımcısı Elon Musk’ın da katkısıyla, küresel anlamda tanınan ve milyarlarca dolarlık bir piyasa değerine sahip olan ilk meme coinler arasında yer alıyor.

En iyi meme coin hangisi?

meme coin

İnternet kültürü ve kripto para dünyasının kesişiminde yer alan meme coinler söz konusu olduğunda özellikle kripto para yatırımcılarının yanıtını en çok merak ettiği sorulardan biri de bu, en iyi meme coin hangisi?  Ancak bu soruya yanıt vermek pek kolay değil. Çünkü “şaka” meme coinlerin önemli unsurlarından. Ayrıca çoğu zaman piyasadaki yatırımcıların aksine bir internet topluluğu veya ınfluencer’lar tarafından destekleniyorlar. Bu nedenle uzmanlar, meme coinler ile yatırım yapmak isteyenlerin ilgili kripto para çeşidi hakkında detaylı şekilde araştırma yapması gerektiğini ifade ediyor. Öte yandan, meme coinler uzmanların dezavantaj olarak nitelendirdiği bazı özelliklere sahip.

Çoğu meme coin’in gerçek bir yatırım aracı haline gelmek gibi bir hedefi yok

Yukarıda da değindiğimiz gibi “şaka” meme coinlerin önemli unsurlarından. Bu sebeple meme coinlerin pek çoğu, diğer büyük kripto çeşitleri ile benzer bir amaca hizmet etmiyor. Örneğin en değerli kripto para çeşidi olarak bilen Bitcoin gibi sonu olan, sınırlı bir kripto para. Ancak çoğu meme coin sınırlandırılmış değil. Bu ise ilgili meme coinlerin uzun vadeli değerlerini önemli oranda belirleyen unsurlarda arasında yer alıyor.

Bu coinler köklerini internet meme’lerinden alıyor! Haliyle maddi değerleri de yüksek derecede değişken olma eğiliminde

Yani Dogecoin örneğinde olduğu gibi, bir ünlü tarafından veya geniş bir internet topluluğu tarafından gündeme alındığı bir meme coin önemli bir yatırım aracı haline gelebilir. Ancak bu kripto paraların, bir internet geyiği temel alınarak yaratıldığını ve kökeninde şaka ve eğlence bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Kısacası bu kripto para çeşitlerine yatırım yapmadan önce avantajlarının ve dezavantajlarının titiz bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.

Meme coinler nasıl çalışır?

meme coin

Kripto para dünyasında bir kripto para biçiminin teknik özellikleri de önemli. Bu noktada meme coinler nasıl çalışır sorusu ön plana çıkıyor. Meme coinler de diğer kripto para birimleri gibi çalışır ve blok zincir teknolojisinin tüm avantajlarından faydalanır. Ayrıca çoğunlukla Ethereum ve Solana gibi akıllı sözleşmeleri kullanan blok zincirleri üzerine kuruludurlar. Bazı istisnalar dışında meme coinlerin büyük bölümünün katman-1 blockchain ağları üzerine geliştirilmiş token’ler olduğu söylenebilir. Dahası çoğu meme coin’in Ethereum blockchain’inde ERC-20 token standardı kullanılarak geliştirildiğini söylemek de mümkün.

Meme coinler nereden alınır?

meme coin

Meme coin’ler de diğer kripto birimleri ile aynı şekilde alınır ve satılır. Oluşturulacak hesaplar üzerinden bir kripto para borsasında meme coin almak ve satmak veya yatırım yapmak mümkün.

Son dönemde bazı meme coinlerin fiyatında önemli bir artış meydana geldi. Peki, ama meme coinler neden yükseliyor?

meme coin

Son günlerde Dogecoin başta olmak üzere bazı meme coinlerin değerinde ve işlem hacminde önemli bir artış meydana geldiği ifade ediliyor. Örneğin geride bıraktığımız aylarda, DOGE işlemlerinin miktarında yüze 600’den fazla artış yaşandığı ifade ediliyor. Ayrıca piyasaya yeni giren bazı meme coin türlerini de hızla değer kazandığı biliniyor. Bu noktada meme coinler neden yükseliyor sorusuna yanıt bulabilmek tüm yatırımcılar için önem taşıyor. Her şeyden kripto para dünyasında son günlerde dikkate değer bir hareketlilik yaşanıyor. Piyasalardaki bu hareketlilik meme coinlerin değerini artıran unsurlardan biri. Bununla birlikte özellikle son birkaç yıldır, meme coin’ler sadece eğlence veya internet kültürü ile ilişkilendirilmiyor. Meme coin’leri dikkate değer bir yatırım aracı olarak gören insanların sayısı günden güne artıyor. Elbette bu da kripto para biçimlerinin değerinin artmasına katkıda bulunuyor.

“Meme coinlerin geleceği nasıl olacak” sorusunun yanıtı da kripto para ile ilgilenen kişiler tarafından merak ediliyor

meme coin

Yukarıda değindiğimiz gibi kripto para piyasaları son günlerde oldukça hareketli. Bu, hemen tüm meme coin’leri de doğrudan etkiliyor. Öte yandan meme coin’ler geçmiş yıllara kıyasla çok daha ciddi kripto varlıklar olarak değerlendiriliyor, bazı meme coin türleri önemli bir yatırım aracı olarak görülüyor. Bu ise meme coin yatırımcılarının sayısını her geçen gün artırıyor. Artan ilgi ve yatırımcıların talebi, meme coin’lerin değerini artırıyor ve bu da daha fazla yatırımcının bu alana yönelmesine neden oluyor. Ayrıca bazı meme coin türleri, kripto para dünyasındaki en önemli ilk 100 kripto para birimi içerisinde yer alıyor. Kısacası, kesin bir yargıda bulunmak mümkün olmasa da meme coin’lerin kripto dünyasındaki dikkat çekici unsurlar arasında yer almaya devam edeceği söylenebilir.

*Bu içerik bilgilendirme amacıyla yazılmıştır, yatırım tavsiyesi değildir.*

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku