Queen’den The Doors’a: Müzik Tarihinde Silinmez İzler Bırakan 12 Efsanevi Rock Grubu

1 ay önce 38

Queen, The Beatles, Pink Floyd veya Nirvana… Bu efsanevi rock grupları, kuruldukları ilk günden bu yana sayısız insanın yaşamına dokunmaya devam ediyor. Rock müzik tarihinin efsaneleri, aradan geçen uzun yıllara karşın günümüzün de en popüler, en çok dinlenen, en ünlü ve en sevilen grupları olmaya devam ediyor. İşte Queen’den The Doors’a müzik tarihinde silinmez izler bırakan rock müzik tarihinin efsanevi grupları.

1. The Beatles

Efsanevi rock grupları listesi yapıp da The Beatles’ı dışarıda bırakmak mümkün mü? Elbette hayır! Paul McCartney, John Lennon, George Harrison ve Ringo Starr tarafından kurulan bu efsane grup Don’t Let Me Down, Let It Be, Hey Jude, Yesterday, All My Loving ve daha pek çok hit parçaya imza atmıştı. Yalnızca müzikal anlamda değil kültürel olarak da bir döneme damga vuran The Beatles, tarihin en önemli müzik gruplarından biri olmaya devam ediyor.

2. Queen

Queen, İngiltere’nin tüm insanlığa armağan ettiği bir diğer efsanevi rock grubu. Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor ve John Deacon tarafından kurulan bu grubun dinleyenleri mest eden birçok hit parçası bulunuyor. Bohemian Rhapsody, The Show Must Go On, Scandal, Killer Queen, Somebody To Love ve I Want to Break Free, unutulmaz eserlerden sadece birkaçı.

3. Pink Floyd

Pink Floyd da listemizin ilk iki sırasında yer alan efsanevi rock grupları gibi İngiltere’de kuruldu. Felsefi şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları ve ilham verici sahne şovları ile hatırlanan Pink Floyd 1965’ten bu yana dünyanın en iyi müzik grupları arasında gösteriliyor.

4. The Rolling Stones

Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood, Charlie Watts ve Bill Wyman gibi dünyaca ünlü müzisyenlerden oluşan The Rolling Stones, 1962 yılında kuruldu. Albümleri tüm dünyada milyonlarca satan The Rolling Stones; Paint It Black, Satisfaction ve Sympathy For The Devil gibi şarkılara imza atarak efsaneler arasına girmeyi başardı.

5. Led Zeppelin

Efsanevi rock grupları söz konusu olduğunda İngiltere’nin özel bir konuma sahip oluğunu kabul etmek zorundayız. Çünkü günümüzde bir efsane haline gelen diğer pek çok rock grubu gibi Led Zeppelin de İngiltere topraklarında ortaya çıktı! 1968 yılında kurulan grubun Immigrant Song, Stairway To Heaven ve Kashmir gibi müzik tarihinin en ünlü parçalarının altında imzası bulunuyor.

6. Bon Jovi

rock grupları

Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı ile Jon Bon Jovi, 1983 yılında bir müzik grubu kurmaya karar verdi. Gitarda Richie Sambora, bateride Tico Torres, klavyede David Bryan ve bas gitarda Alec John Such’dan oluşan grup işte böylece ortaya çıktı. Livin’ On A Prayer ve Runaway grubun en bilinen şarkıları arasında yer alıyor.

7. Guns N’ Roses

rock grupları

Amerika Birleşik Devletleri de tıpkı İngiltere gibi rock müzik söz konusu olduğunda ayrı bir parantez açılması gereken ülkelerden biri. Zira rock müzik tarihine adını altın harflerle yazdıran Guns N’ Roses da ABD topraklarında ortaya çıkmıştı. 1985 yılında Los Angeles şehrinde kurulan grup; Slash, Axl Rose, Izzy Stradlin, Duff McKagan ve Steven Adler gibi unutulmaz müzisyenlerden oluşuyor.

8. AC/DC

rock grupları

Angus ve Malcolm Young kardeşler tarafından 1973 yılında Sidney’de kurulan Avustralyalı rock grubu AC/DC hard rock ve heavy metalin öncülerinden kabul ediliyor. Ancak üyeleri, yaptıkları müziğin Rock’n Roll olduğu konusunda ısrarcı. Highway To Hell, Thunderstruck ve Back In Black grubun en sevilen parçalarından bazıları.

9. Nirvana

rock grupları

Dünden bugüne efsanevi rock grupları listemizdeki Nirvana, Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan ve tüm dünyada önemli bir etki yapan müzik gruplarından biri. Müzik tarihinin en önemli figürleri arasında gösterilen Kurt Cobain öncülüğünde Smells Like Teen Spirit, Come As You Are ve The Man Who Sold The World başta olmak üzere çok sayıda unutulmaz şarkı kaydeden Nirvana, aradan geçen uzun yıllara rağmen milyonlarca insanın favori rock grupları arasındaki yerini koruyor.

10. Aerosmith

rock grupları

1970 yılında ABD’nin Boston şehrinde vokalist Steven Tyler ve gitarist Joe Perry ortaklığında bir rock grubu kuruldu. Tom Hamilton, Brad Whitford ve Joey Kramer adlı müzisyenlerin de ekibe dahil olmasıyla kendi dönemine damga vuracak olan Aerosmith tamamlanmış oldu. Dream On, I Don’t Want To Miss A Thing ve Crazy gibi şarkıları ile adını efsaneler arasına yazdıran Aerosmith için “Boston’ın Kötü Çocukları” ve “Amerika’nın en büyük rock and roll grubu” yakıştırmaları yapılıyordu.

11. Radiohead

İlk kez 1985 yılında sahne alan İngiliz alternatif rock grubu Radiohead; vokalist Thom Yorke’un kendine özgün müzik tarzı ile modern zamanları en çok etkileyen rock gruplarından biri. Tüm dünyada milyonlarca hayranı bulunan bu efsanevi rock grubu 2016 tarihli A Moon Shaped Pool albümünden bu yana yeni bir şarkı yayımlamadı. Thom Yorke, Jonny Greenwood, Ed O’Brien, Colin Greenwood ve Phil Selway 2018’den beri birlikte canlı performans sergilemiyor. Ancak grubun kurucu üyelerinden davulcu Philip Selway, hâlâ bir grup olduklarını dile getiriyor.

12. The Doors

rock grupları

Milyonlarca müzikseverin yaşamında önemli bir yere sahip olan rock müziği şekillendiren, değiştiren ve dönüştüren onlarca unutulmaz grup var. 1965 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan The Doors ise şüphesiz onlardan biri. Robby Krieger, Ray Manzarek, John Densmore ve Jim Morrison dörtlüsünden oluşan The Doors efsanevi şarkıları ve tarihe geçen bazı sahne performansları ile kendinden sonra gelen müzisyenler için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Tum Makaleyi Oku