Varlığını Öğrendiğiniz Anda Çok Şaşıracağınız Nadir Görülen 8 Alerji Çeşidi

1 ay önce 25

Alerji en basit haliyle insan vücudunun toz, yiyecek veya polen gibi pek çok insan için zararsız olan çeşitli çevresel unsurlar karşısında gösterdiği aşırı reaksiyon şeklinde tanımlanabilir. Bununla birlikte alerjiler genellikle dönemsel olarak ve özel bir dış faktör yüzünden ortaya çıkar. Ancak bazen çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. En yaygın alerjiler söz konusu olduğunda ise besin, cilt, toz, evcil hayvan, polen ve böcek alerjisi sayılabilir. Fakat gezegenimizdeki alerjiler bu kadarla sınırlı değil. Üstelik oldukça nadir ve bir o kadar şaşırtıcı alerjiler de var. İşte varlığını öğrendiğiniz anda çok şaşıracağınız en ilginç alerjiler.

1. Ses alerjisi

Güneş, bazı besinler veya polenler dünya genelinde milyonlarca insanın vücudunda alerjik semptomlar oluşmasına neden oluyor. Bazı insanlar içinse bunların hiçbiri değil fakat ses, alerjen bir unsur. Evet, sayıları son derece az olsa da gezegenimizde sesler yüzünden alerjik reaksiyon gösteren insanlar var. Elbette ses alerjisi bildiğimiz yaygın alerjilerden biraz farklı. İç kulak kemiğinde yer alan ve iç sesleri güçlendiren küçük bir delik ise alerjinin birincil sebebi konumunda. Bu alerjiye sahip insanlar kendi konuşmalarının veya kalp atışlarının sesi yüzünden baş dönmesi veya çeşitli denge sorunları yaşayabiliyor.

2. Elektrik alerjisi

En ilginç alerjiler listemizin ikinci sırasında elektrik var. Alerjinin sebebi, elektromanyetik aşırı duyarlılık. Bu duyarlılığa sahip olan kişiler, manyetik alanlara maruz kalmaları halinde baş ağrısı, yorgunluk, stres ve uyku bozukluğu gibi sağlık sorunları ile karşılaşıyor. Kimileri bunun bir alerji olmadığını ileri sürse de elektrik alerji alerjisi olan insanlar aksini düşünüyor.

3. Su alerjisi

Su, yaşamın devamlılığı için olmazsa olmaz unsurların başında geliyor. Ancak su bazı insanlar için alerjen bir madde. Su alerjisi veya diğer adıyla akuajenik ürtiker gerçekten de en ilginç alerjiler listesinde yer almayı fazlasıyla hak ediyor. Alerji; cildin su, ter veya gözyaşı gibi su temelli herhangi bir madde ile etkileşime girdikten sonra cildin döküntü benzeri çeşitli reaksiyonlar vermesiyle karakterize ediliyor.

4. Ahşap alerjisi

Ahşap alerjisi marangozlar ve ahşap ile çalışan sanatçılar arasına yayın olsa da genel nüfus dikkate alındığında nadir bir alerji olarak kabul edilebilir. Alerji, belirli bir ahşap türüne temas edilmesi durumunda veya ahşap tozunun solunması halinde ortaya çıkıyor. Ahşap alerjisinin en yaygın semptomları ise cilt tahrişi, solunum sorunları ve bazı ciddi vakalarda anafilaksi olarak gösteriliyor.

5. Dokunma alerjisi

en ilginç alerjiler

Dokunma alerjisi; cilt üzerindeki ufak bir baskının veya önemsiz bir çiziğin dahi çeşitli cilt sorunlarına neden olduğu bir sağlık sorunu.

6. Ayakkabı alerjisi

en ilginç alerjiler

Evet, ilk etapta inanması güç olsa da bazı insanların ayakkabılara alerjisi var. Daha doğrusu ayakkabılara değil de ayakkabılarda yer alan türlü kimyasal maddelere. Dolayısıyla ayakkabıların, bu alerjiye sahip insanların vücuduna temas etmesi deride kaşıntı, kızarıklık, kabarcık ve şişmeye neden olabiliyor.

7. Bira alerjisi

en ilginç alerjiler

Bira, pek çok insanın favorisi olan bir alkollü içecek. Ancak bazı insanlarda baş dönmesinden daha fazlasına sebep oluyor. Evet, bira da bazı insanlar için alerjen kategorisinde yer alıyor. Alerjinin sebebi ise alkolün kendisi, şerbetçi otu, maya veya buğday gibi diğer bileşenlere karşı hassasiyet olabilir.

8. Egzersiz alerjisi

en ilginç alerjiler

Eğer egzersiz alerjisi olduğunu ileri süren bir tanıdığınız varsa bahane uydurduğunu düşünmeniz son derece doğal. Fakat doğru söylüyor olabilir! Egzersize Bağlı Anafilaksi (EIA) olarak bilinen bir durum, egzersiz sırasında veya sonrasında kurdeşen, nefes almada zorluk ve kan basıncında düşüş gibi semptomlara neden olabilir. Üstelik en ilginç alerjiler listemizin son sırasında yer alan bu rahatsızlığı teşhis etmek pek kolay değil. 

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku