Z Kuşağı Arasında Hızla Popüler Olan TikTok Trendi Yatakta Çürüme Nedir?

1 hafta önce 47

Günümüzde insan yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelen sosyal medya bazıları hayli ilginç trendlerin popüler hale gelmesine neden oluyor. İşte onlardan biri de özellikle Z kuşağı arasında hızla yayılan “yatakta çürüme” (bed rotting) adlı trend. Temelde bir kişisel bakım trendi olan yatakta çürüme, geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkmıştı. Ancak trendin son dönemde belirli bir yaşın altındaki TikTok kullanıcıları arasında hızla yayıldığı ve popüler hale geldiği ifade ediliyor. Sosyal medya platformunda yatakta çürüme trendi hakkında paylaşılan videolar kısa sürede milyonlarca kullanıcı tarafından izleniyor. Peki,  son dönemin popüler TikTok rendi yatakta çürüme veya diğer adıyla bed rotting nedir, uzmanlar trend hakkında neler söylüyor? Detaylara birlikte bakalım.

Sosyal medya, bazıları hayli ilginç trendlerin de popüler hale gelmesine neden oluyor

Son dönemde özellikte TikTok’ta yayılan yatakta çürüme trendi de onlardan biri

Yatakta çürüme trendi nedir?

Yatakta çürüme ve İngilizcedeki kullanımıyla bed rotting trendi “uzun saatler boyunca yataktan çıkmamayı” içeren bir akım olarak tanımlanabilir.

Akıma katılan kullanıcılar bazen günlerinin, bazen de hafta sonlarının neredeyse tamamını yatakta geçiriyor

Elbette yalnızca uyumak için değil. Akıma dahil olan kullanıcılar gündelik işlerini de yataktan hiç çıkmayarak gerçekleştirmenin bir yolunu buluyor. Yemeklerini yatakta yiyorlar, internetteki işlerini de yine yataktan çıkmadan tamamlıyorlar. Akıma katılan TikTok kullanıcıları haliyle kitap okumak, dizi veya film izlemek için de yataklarından ayrılmıyorlar.

Bed rotting, kişinin acil durumlar haricinde yatağını asla terk etmediği bir sosyal medya trendi

Trend, özellikle TikTok’taki Z kuşağı arasında popüler hale gelmiş durumda

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında da bazı TikTok kullanıcılarının yatakta çürüme akımı hakkında çeşitli paylaşımlar yaptığını söylemek mümkün. Ancak akımın özellikle son dönemde iyiden iyiye popüler hale geldiği biliniyor. Öyle ki TikTok’taki yatakta çürüme akımı hakkındaki içerikler, kısa süre içerisinde milyonlarca insan tarafından izleniyor, yatakta çürüme trendine katılan insanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Yatakta çürüme trendi bazı insanlar tarafından önemli bir öz bakım uygulaması olarak tanımlanıyor

yatakta çürüme trendi

Trendin özellikle stresi yönetmek ve dinlenmek için faydalı olabileceğini ifade eden uzmanlar var. Ayrıca iş hayatının ve sosyal yaşamın zorluklarından biraz olsun sıyrılabilmenin dikkate değer yöntemlerinden birisi olduğunu düşünenlerin sayısı da az değil. Çünkü yatakta çürüme trendine katılan insanların önemli bir bölümü, bir süreliğine de olsa “uzaklaşma” imkanı buluyor. Ancak bu, trendin her yönüyle faydalı olduğu anlamına gelmiyor.

Bazı uzmanlar yatakta çürüme trendinin bir tür depresyon belirtisi olduğu görüşünde birleşiyor

yatakta çürüme trendi

Uzmanlara göre depresyondaki bazı insanların bu sıra dışı sosyal medya akımını ilgi çekici bulması şaşırtıcı değil. Çünkü bu insanlarda enerji düşüklüğü, karamsarlık ve hoşlandıkları aktivitelere karşı ilgi eksikliği görülüyor. Bu doğrultuda yatakta çürüme trendi depresyon başta olmak üzere türlü psikolojik sorunları olan kişiler için hayli cazip bir yaşam biçimi haline geliyor.

Ayrıca akımın çeşitli fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabileceği ifade ediliyor

yatakta çürüme trendi

Özellikle de halihazırda depresyonla mücadele eden kişilerin son derece dikkatli olması gerekiyor. Çünkü uzmanlar akımın sosyal izolasyona neden olabileceğini ve uyku sorunlarına sebebiyet verebileceğini dile getiriyor. Ayrıca bu ilginç TikTok trendinin fiziksel sağlığı da olumsuz şekilde etkileyebileceği ifade ediliyor. Peki, yatakta çürüme trendi nasıl zararsız hale getirilebilir?

Yatakta çürüme trendi söz konusu olduğunda “yataktan çıkılması gereken zamanı bilmek” hayli önemli

yatakta çürüme trendi

Yukarıda da değindiğimiz gibi bazı uzmanlar trendin modern yaşamın yorucu temposundan uzaklaşmaya, dinlenmeye ve stresle başa çıkmaya yardımcı olabileceğin ifade ediyor. Ancak bilinçsiz bir şekilde trende dahil olan kişiler hem fiziksel hem de zihinsel olarak çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Bu noktada uzmanlar, yataktan çıkılması gereken zamanı bilmenin oldukça önemli olduğunu dile getiriyor. Öte yandan bazı uzmanlar yatakta geçirilen uzun saatlerin yerini meditasyon, yoga ve egzersiz gibi faaliyetlerin almasının daha faydalı olacağını ifade ediyor. Kısacası yatakta çürüme trendinin bir alışkanlık haline gelmemesi, bir yaşam biçimine dönüşmemesi gerekiyor.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku