Zeus Heykelinden Sütunlu Caddeye: 2024 Yılında Ülkemizde Bulunan 5 Önemli Tarihi Eser

2 gunler önce 15

Bugün üzerinde yaşadığımız topraklar, geçmişte oldukça önemli medeniyetlere ev sahipliği yapıyordu. İşte bu sebeple ülkemizde kadim zamanların izlerini taşıyan, farklı medeniyetlerin kültür, yaşam ve inanç sistemleri hakkında önemli ipuçları barındıran çok sayıda tarihi eser var. Elbette bu tarihi hazinelerin tamamı gün yüzüne çıkarılmış değil. Buna karşın yeni arkeolojik kazılarda son derece önemli eserler keşfediliyor. İçerisinde bulunduğumuz yılın ilk altı ayında da ülkemizde paha biçilmez tarihi eserler ortaya çıkarıldı. 2024 yılındaki arkeolojik keşifler, yalnızca ülkemizin tarih ve kültür mirasına değil, evrensel insanlık tarihine de ışık tutuyor. İşte 2024 yılında Türkiye’deki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan birbirinden önemli tarihi eserler.

1. Zeus ve Afrodit heykeli

Yukarıda da değindiğimiz gibi 2024 yılında Türkiye’de yapılan arkeolojik keşifler bazı önemli tarihi eserleri gün yüzüne çıkardı. Bu doğrultuda Antalya’nın Serik ilçesindeki Aspendos Antik Kenti’nde sürdürülen arkeolojik kazılarda bulunan Zeus ve Afrodit heykeli de o eserler arasında yer alıyor. Günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce Roma İmparatorluğu döneminde yapılan heykeller 50 santimetre uzunluğunda. Antik kentteki agora alanında yer alan dükkanların birinde bulunan iki kıymetli heykel belgelenme, temizlik ve restorasyon çalışmalarının ardından Antalya Müzesine teslim edilecek.

2. Tanrıça Hygieia heykeli

arkeolojik keşifler

Hem Yunan hem de Roma mitolojisinde sağlık, hijyen ve temizlik tanrıçası olarak karşımıza çıkan tanrıça Hygieia’ya ait heykel de 2024 yılında ülkemizde gerçekleştirilen önemli arkeolojik keşifler arasında bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde bulunan heykel bölgede keşfedilen binlerce tarihi eserden yalnızca biri.

3. Sütunlu cadde

2024 yılında Türkiye’deki arkeolojik keşifler arasında yalnızca heykeller yok. Yılın ilk altı ayı içerisinde yapılan kazı çalışmalarda binlerce yıllık kadim bir cadde de gün yüzüne çıkarıldı. Antalya’daki ünlü Hıdırlık Kulesi’nde gerçekleştirilen kazılarda bulunan 800 metre uzunluğundaki sütunlu caddenin 3500 yıllık olduğu düşünülüyor.

4. 1400 yıllık kumbara

arkeolojik keşifler

2024’te Türkiye’de bulunan tarihi eserlerden biri de günümüzden tam 1400 yıl önce yapıldığı düşünülen bir kumbara. Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda keşfedilen kumbara içerisindeki 10 sikke ile birlikte bulundu.

5. Dara Antik Kenti çarşısı

arkeolojik keşifler

Mardin’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve 500’lü yılların başında Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilen Dara Antik Kenti’ndeki kadim çarşı da 2024’ün önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak dikkat çekiyor. Mardin Müzesi Başkanlığı tarafından sürdürülen kazılarda ortaya çıkarılan çarşıda (agora) 10’u aşkın dükkân ve atölye bulunuyor. Bu kadim çarşının keşfedilmesi daha öne yalnızca bir garnizon kenti olarak inşa edildiği düşünülen Dara’nın aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi olduğunu ileri süren tezleri destekliyor.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku