Dikkatli Olmakta Fayda Var! Kadınların 30’lu Yaşlarında Sıkça Karşılaştığı 5 Sağlık Sorunu

2 gunler önce 21

Uzmanlar, belirli bir yaşın üzerindeki kadınların sağlık konusunda çok daha özenli olması gerektiğini ifade ediyor. Bilimin belirlediği yaş sınırı ise 30. Çünkü 30 yaşını geçen kadınların bazı sağlık sorunları ve hastalıklarla karşılaşma ihtimali önemli şekilde artıyor. Elbette bu sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olan şeyler arasında genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıkları, stres ve yaşam biçimi gibi unsurların da payı var. İşte 30’lu yaşlarda sık görülen kadın hastalıkları.

1. Üreme sistemi hastalıkları
30'lu yaşlarda sık görülen kadın hastalıkları

Bilimsel verilere göre günümüzde anne olma yaşı geçmiş dönemlere kıyasla çok daha yüksek. Son araştırmalar dünya genelindeki kadınların yaklaşık yarısının 30 yaşından sonra anne olduğunu veya 30 yaşından sonra anne olmayı planladığını gösteriyor. Bu ise 30 yaşını aşan kadınların sıklıkla üreme sistemi hastalıklarıyla karşılaşmasına neden oluyor. Çünkü 30’lu yaşlarda gebelik diyabeti, erken doğum ve preeklampsi gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksek. Üstelik bilim insanlarına göre 30’lu yaşlardaki gebeliğin sebep olabileceği bu gibi sağlık sorunları ilerleyen dönemlerde kalp krizi, felç, kalp yetmezliği, diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol türlü sorunların ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.

2. Rahim ağzı kanseri

Çok sayıda bilim insanına göre 30’lu yaşlardaki tüm kadınların düzenli olarak rahim ağzı kanseri taraması yaptırması gerekiyor. Çünkü rahim ağzı kanseri 30’lu yaşlarda sık görülen kadın hastalıkları listesinde yer alıyor.

3. Damar hastalıkları

Uzmanlara göre kadınların 30 yaşından sonra çeşitli damar hastalıklarıyla ve bu doğrultuda gelişen sağlık sorunlarıyla karşılaşma ihtimalleri dikkate değer şekilde artıyor. Bu nedenle 30 yaşını geçen kadınların belirli aralıklarla diyabet ve kolesterol ölçümü yaptırması gerektiği ifade ediliyor.

4. Göz hastalıkları

30'lu yaşlarda sık görülen kadın hastalıkları

Bilim insanları 30 yaşını geçen kadınların göz sağlığını koruyabilmek adında çok daha dikkatli olması gerektiği konusunda ısrarcı. Bu doğrultuda 30’lu yaşlardaki kadınların düzenli göz muayenesi yaptırması tavsiye ediliyor.

5. Cilt hastalıkları

30'lu yaşlarda sık görülen kadın hastalıkları

Son dönemlerde yapılan bilimsel araştırmalar, cilt hastalıklarının da 30’lu yaşlardaki kadınlar arasında yaygın olduğunu gözler önüne seriyor. Güneş kaynaklı cilt hastalıkları, yanıklar ve lekeler 30’lu yaşlarda dikkate değer oranda artıyor. Öte yandan bilim insanlarına göre kadınların 30’lu yaşlarında dermatologlara daha sık gitmesinin bir diğer önemli nedeni de saç dökülmesi. Birçok farklı saç dökülmesi türü olduğunu dile getiren uzmanlar genetik ve yaşam tarzı gibi faktörlerin bu soruna neden olabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku