Edebiyatın İlham Veren Kadınları: Dünya Edebiyatındaki En Güçlü Kadın Karakterler

2 gunler önce 16

Tarih, tüm insanlara ilham veren zeki, başarılı, cesur ve güçlü kadınların hikayeleri ile dolu. Elbette güçlü kadınlar, bugüne kadar pek çok kez edebiyatın da konusu oldu. Bu nedenle hem klasik hem de modern edebiyat yapıtlarında güçlü duruşlarıyla kendisine hayran bırakan kadınlara rastlamak hiç de şaşırtıcı değil. İşte dünya edebiyatındaki en güçlü kadın karakterler.

1. Jane Eyre

Jane Eyre, İngiliz yazar Charlotte Bronte tarafından 1847 yayımlanan aynı isimli ölümsüz romanın başkahramanı. Victoria dönemi İngiltere’sinde farklı sınıflardan iki kişi arasındaki aşkı merkezine alan roman dünya edebiyatındaki en güçlü kadın karakterlerden birinin öyküsünü okuyucuya aktarıyor. Yaşamı türlü zorluklarla geçen fakat güçlü iradesi, zekâsı ve bağımsızlığına düşkünlüğü ile dikkat çeken bu karakter kadın hakları ve özgürlükleri konusunda tüm insanlığa ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

2. Elizabeth Bennet

Dünya edebiyatındaki en güçlü kadın karakterler listesinde ismini anmadan geçemeyeceğimiz kadınlardan biri de şüphesiz Elizabeth Bennet. İngiliz yazar Jane Austen tarafından kaleme alınan 1813 tarihli Gurur Ve Önyargı kitabının esas kahramanı olan Elizabeth Bennet 19. yüzyıl İngiltere’sinde geleneksel cinsiyet rollerini reddeden, hayat dolu, zeki ve bağımsızlığına düşkün bir kadın olarak karşımıza çıkıyor.

3. Katniss Everdeen

Film serisinde Katniss Everdeen karakteri Amerikalı oyuncu Jennifer Lawrence tarafından canlandırılmıştı

Amerikalı yazar Suzanne Collins’in Açlık Oyunları serisinin esas kahramanı olan Katniss Everdeen, edebiyat tarihindeki en güçlü kadınlar arasında kendisine yer buluyor. Everdeen, aynı eserden beyaz perdeye uyarlanan film serisi sayesinde dünya edebiyatının en ünlü ve popüler güçlü kadınlarından biri olmayı başarıyor. Distopik bir gelecekte geçen hikâyenin merkezinde yer alan Katniss, kendini ve ailesini korumak için olağanüstü bir cesaret ve dayanıklılık sergileyen, adaletsizliğe karşı savaşan ve başkalarının acılarına duyarlı bir insan olarak tasvir ediliyor.

4. Scout Finch

dünya edebiyatındaki en güçlü kadın karakterler

Amerikalı yazar Harper Lee’nin 1960’ta yayınlanan Pulitzer ödüllü ölümsüz eseri Bülbülü Öldürmek edebiyat tarihinin en güçlü kadın karakterlerinden birine yer veriyor. Lee, Amerikan edebiyatının en önemli romanları arasında gösterilen eserinde adalet ve iyilik gibi kavramları bu meraklı ve sevecen çocuğun gözünden irdeliyor.

5. Daenerys Targaryen

dünya edebiyatındaki en güçlü kadın karakterlerGame of Thrones dizisinde karaktere İngiliz oyuncu Emilia Clarke hayat vermişti

George R.R. Martin’in “Buz ve Ateşin Şarkısı” adlı fantezi serisinin ve bu seriden uyarlanan “Game of Thrones” dizisinin en önemli karakterlerinden olan Daenerys Targaryen, aynı zamanda hem edebiyat hem de dizi tarihinin en güçlü kadın karakterlerinden biri. Öykünü başında savunmasız ve masum bir karakter olarak karşımıza çıkan Daenerys Targaryen, zorluklarla dolu maceraların ardından tüm evrenin kaderini belirleyecek denli kudretli, güçsüzlere karşı merhametli, zalimlere karşı acımasız bir kahramana dönüşüyor.

6. Hermione Granger

dünya edebiyatındaki en güçlü kadın karakterlerJim Kay tarafından yapılan Hermione Granger çizimi

Tüm dünyada milyonlarca hayranı bulunan ünlü Harry Potter serisindeki en önemli ve dikkat çekici karakterlerinden biri olan Hermione Granger, dünya edebiyatındaki en güçlü kadınlar listesinin altıncı sırasında yer alıyor. Hermione Granger, seri boyunca arkadaşları ile birlikte atıldıkları maceraların hemen tümünde zekası, sakinliği ve cesareti ile sorunu çözen, günü kurtaran ilham verici bir kadın karakter olarak tasvir ediliyor.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku