Sosyal Medyada Her Ay Binlerce Euro Kazanan İspanyol Yapay Zeka Modeli: Aitana

2 gunler önce 18

Aitana Lopez isimli İspanyol model 322 bin takipçili Instagram hesabında ilgi çekici paylaşımlarda bulunuyor. Pembe saçları ve lüks hayat tarzı ile çok sayıda insanın dikkatini çeken 25 yaşındaki modelin gönderileri binlerce insan tarafından beğeniliyor. İspanya’nın en popüler sosyal medya fenomenlerinden biri olan genç model yüksek etkileşimli sosyal medya hesabı sayesinde her ay binlerce euroluk gelir elde ediyor. Buraya kadar Aitana’nın sosyal medyadaki diğer ünlü fenomenlerden bir farkı yok gibi görünüyor. Ancak o bildiğiniz diğer modellerden ve fenomenlerden oldukça farklı. Çünkü Aitana gerçek bir insan değil! Yapay zeka tarafından tasarlanan bir model. Yine de bir geçmişi, beğenileri, hayalleri, kısacası gerçek bir yaşamı var! İşte İspanya’nın ilk yapay zeka modeli Aitana hakkında bilmeniz gerekenler.

25 yaşındaki Aitana Lopez, İspanya’nın en ünlü sosyal medya fenomenlerinden biri

Barselonalı modelin Instagram’da 322 bin takipçisi var. Spor yapmaktan ve video oyunları oynamaktan hoşlanıyor. Neşeli ve enerji dolu genç bir model olan Aitana farklı markalarla iş birliği yapıyor ve internetteki yüksek etkileşimi sayesinde her ay hatırı sayılır paralar kazanıyor.

Aylık ortalama geliri 3 bin euro civarında olan modelin kazancı bazen 10 bin euroya kadar çıkıyor!

aitana

Aitana’nın diğer popüler sosyal medya fenomenlerinden farksız olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu doğru değil

Yazımızın girişinde de değindiğimiz gibi Aitana, gerçek bir insan değil. Haliyle bu, onu diğer tüm meslektaşlarından ciddi bir şekilde ayrıştıran bir özellik.

Aitana İspanya’nın yapay zeka tarafından yaratılan ilk modeli

Ancak gerçek bir insan olmaması, gerçek bir hayatı olmadığı anlamına gelmiyor. Bir geçmişi, beğenileri, hobileri, kendine özgü bir tarzı ve hayalleri var.

Yapay zeka teknolojisinin gerçekçi modeller oluşturma becerisi ve detaylı şekilde paylaştığı “hayatı” sayesinde Aitana gerçekten yaşayan bir insan gibi görünüyor

Söz gelimi sosyal medyada bazen spor yaparken fotoğraf paylaşıyor. Bazen sevimli bir sokak kedisini takipçilerine gösteriyor bazen de bir arkadaşıyla birlikte takipçilerinin karşısına çıkıyor. Kısacası işin iç yüzünü bilmeyenlerin, Aitana’nın bir yapay zeka modeli olduğunu anlaması neredeyse imkansız. Öyle ki Aitana’yı oluşturan ekip, modelin ünlü bir aktörden “çıkma teklifi” aldığını ifade ediyor!

Aitana, İspanya’da faaliyet gösteren bir ajans tarafından yaratıldı

The Clueless isimli ajansın kurucusu Rubén Cruz, sosyal medya fenomenlerinin kaprislerinden sıkılınca hiçbir zaman sorun yaratmayacak bir modelle çalışabilmenin ne denli harika olacağını düşündü ve harekete geçti.

İspanya’daki ajans, farklı markalara modellik yapması için kendi yapay zeka modeli Aitana’yı oluşturdu

aitana

Ancak ekiptekiler, sadece gerçek bir insana benzeyen yapay zeka tasarımının sektörde başarılı olamayacağını biliyordu. Bu nedenle onun için bir geçmiş ve gelecek tasarladılar. Aitana’nın tasarımcıları Rubén Cruz, Diana Núñez ve sosyal medya yöneticisi Sofía Novales her hafta genç modelin “yaşamına” yön vermek için bir araya geliyor. Aitana’nın o hafta boyunca neler yapacağına, nereleri gezeceğine ve takipçileriyle hangi fotoğrafları paylaşacağına işte bu toplantılarda karar veriliyor.

Tasarımcıları, Aitana’nın sosyal medyanın mevcut ekonomi yapısını değiştirebileceği görüşünde

aitana

Bildiğiniz gibi sosyal medyada yalnızca tek bir fotoğraf paylaşmak için markalardan milyonlarca dolar talep eden fenomenler var. Ancak tasarımcılarına göre Aitana ve gelecek dönemde ortaya çıkacak yapay zeka modelleri sosyal medyadaki bu tuhaf ekonomik sistemi makul bir zemine çekebilir. Ayrıca yapay zeka modelleri yalnızca markaların değerlerini temsil edecek “karaktereler” olarak varlığını sürdürebilir. Bu ise markaların gerçek modellerler ve internet ünlüleriyle yaşadığı pek çok sorunu ortadan kaldırabilecek özellik.

Bazı insanlar Aitana gibi yapay zeka modellerinin özellikle genç kuşaklarda gerçekçi olmayan bir mükemmellik algısına neden olduğunu düşünüyor

aitana

Ayrıca İspanyol modelin aşırı şekilde cinselleştirilmiş bir imaja sahip olduğunu düşünenler de var. Yaratıcıları ise yapay zeka modelinin imajının mevcut egemen değerlere göre şekillendirildiğini ve bu durumun değişmesi için markaların vizyonunun değişmesi gerektiğini dile getiriyor.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku