Fatih Çeşmesi’nden Çilingöz’e: İstanbul’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Tabiat Parkı

1 hafta önce 89

Geçmiş yüzyıllarda önemli imparatorluklara ev sahipliği yapan İstanbul, paha biçmenin imkansız olduğu tarih ve kültür eseriyle dolu. Çeşmeler, konaklar, saraylar, anıtlar, camiler, kiliseler… İstanbul’un yapıları, kadim zamanların izlerini günümüze taşıyan son derece önemli eserler. Ancak şehirdeki hazineler bu kadarla sınırlı değil. İstanbul tabiat parkları söz konusu olduğunda da inanılmaz bir zenginliğe sahip. Evet, bu benzersiz şehir ziyaretçilerine doğada huzur dolu saatler geçirme fırsatıyla birlikte büyüleyici manzaralar sunan tabiat parklarına da ev sahipliği yapıyor. Şehrin farklı bölgelerinde yer alan bu el değmemiş doğa harikalarında bisiklet sürmekten doğa yürüyüşüne, fotoğrafçılıktan  olta balıkçılığına kadar onlarca farklı aktivite gerçekleştirmek mümkün. Öte yandan parkların bazılarında kızıl geyik, karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, sincap, sansar, gelincik, sülün, keklik, atmaca, şahin, doğan ve baykuş gibi vahşi hayvanların yaşam alanı konumunda. Yani İstanbul’daki tabiat parkları, dileyen ziyaretçilerinin yaban hayatı gözlemciliği yapmasına dahi olanak tanıyor! İşte mutlaka görmeniz gereken İstanbul’daki en güzel 10 tabiat parkı.

1. Polonezköy Tabiat Parkı

İstanbul tabiat parkları listemizin ilk sırasında yer alan ve Beykoz ilçe sınırları içerisinde bulunan Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul’daki 27 tabiat parkının en büyüğü. 1994 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bölgede, ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunmakla kalmıyor. Parkı ziyaret edenler, çok sayıda yaban hayvanın yaşamına da yakından tanık olma fırsatı buluyor.

2. Şamlar Tabiat Parkı

Şamlar, İstanbul’un en büyük ikinci tabiat parkı konumunda. Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan park, şaşırtıcı flora zenginliğinin yanı sıra tilki, tavşan, sincap, şahin, saka ve saksağan gibi hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

3. Elmasburnu Tabiat Parkı

Beykoz’daki Elmasburnu Tabiat Parkı, pek çok İstanbullunu uğrak noktalarından biri. Özellikle de havaların iyiden iyiye ısınmaya başladığı bu dönemde. Çünkü bu tabiat parkı, şehrin farklı noktalarından gelen vatandaşlara, hem denizin hem de doğanın tadını çıkarma fırsatı sunuyor.

4. Mihrabat Tabiat Parkı

Beykoz sınırları içerisindeki bir diğer tabiat parkı olan Mihrabat, Boğaziçi’ne hâkim bir tepede yer alıyor. 20 hektarlık bir alana yayılan tabiat parkında, benzersiz bir İstanbul manzarasına tanık olmak mümkün. Öte yandan park içerisinde, modern yaşamın stresinden uzaklaşmanıza yardımcı olacak doğa yürüyüşü yolları ve spor etkinlikleri için özel alanlar yer alıyor.

5. Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı

İstanbul tabiat parkları listemizin beşinci sırasındaki Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı Eyüp’te, Belgrad Ormanı içerisinde yer alıyor. Bölge, ormanlık alandaki çok sayıda tabiat parkından biri. İstanbul’da, mutlaka ziyaret etmeniz lokasyonlardan biri olan bölgenin ismi ise içerisindeki çeşmeden geliyor. Zengin bir flora ve fauna varlığına sahip olan tabiat parkı ziyaretçilerine meşe ve gürgen ağaçları arasında doğayla iç içe vakit geçirme imkanı sunuyor.

6. Kirazlıbent Tabiat Parkı

Adını, 1818 yılında Kirazlı Deresi üzerinde yaptırılan bentten alan tabiat parkı da Belgrad Ormanı sınırları içerisinde yer alıyor. Kirazlıbent Tabiat Parkı, özellikle bunaltıcı yaz günlerine şehirden uzaklaşarak günübirlik piknikler yapmak isteyenlerin favori mekanları arasında yer alıyor.

7. Çilingöz Tabiat Parkı

istanbul tabiat parkları

2011 yılından bu yana bir tabiat parkı olarak varlığını sürdüren Çilingöz, İstanbul’un Çatalca ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. 17.75 hektarlık bir alanı kaplayan tabiat parkı 80 metre genişliğinde bir kumsala da ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple özellikle yaz mevsiminde İstanbul’daki en popüler tabiat parklarından biri haline geliyor. Öte yandan deniz, orman, göl ve sazlıkların iç içe geçtiği bir koy olan Çilingöz Tabiat Parkı’nın zengin flora ve faunası nedeniyle 2005 yılında yaban hayatı koruma alanı ilan edildiğini belirtelim.

8. Neşet Suyu Tabiat Parkı

istanbul tabiat parkları

Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesi sınırları içinde yer alan bir Neşet Suyu, İstanbul tabiat parkları listesinde yer alan gözde mekanlardan bir diğeri. Belgrad Ormanı’nda yer alan tabiat parkında çeşitli doğa aktiviteleri gerçekleştirmek ve korunması gereken kültür varlığı olarak tescile edilen tarihi yapıları incelemek mümkün.

9. Değirmenburnu Tabiat Parkı

istanbul tabiat parkları

İstanbul’daki en güzel tabiat parkları söz konusu olduğunda Değirmenburnu’nun adını anmamak olmaz. Heybeliada’da oldukça geniş bir alan üzerine kurulu olan tabiat parkı, sakin ve huzurlu bir atmosferde denizin ve doğanın tadını çıkarmak isteyenler için ideal.

10. Marmaracık Koyu Tabiat Parkı

istanbul tabiat parkları

Marmaracık Koyu Tabiat Parkı, İstanbul’daki 27 tabiat parkından biri. 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bölge ismini hemen batı kesiminde bulunan koydan alıyor. Sarıyer ilçesi sınırları içerisinde kalan bölgede, doğanın büyüleyici taraflarını yürüyerek veya bisikletinizle keşfedebilirsiniz. Aileni veya arkadaşlarınızla tabiat parkına günübirlik ziyaretler düzenleyebilir, şehirdeki kaosu birkaç saatliğine de olsa arkanızda bırakabilirsiniz. Ancak niyetiniz, İstanbul’un bu cennet köşesinde daha uzun vakit geçirmekse, tabiat parkında kamp kurmak da seçenekler arasında! Bu süreçte denizin ve Güneş’in tadını çıkarıp çıkarmayacağınız ise tamamen size kalmış.

Kaynak: 1

Tum Makaleyi Oku